- This event has passed.
Open Monumentenweekend
14 September om 13:00 - 15 September om 16:30
De CultuurHoek is een gemeentelijk monument. Daarom doen we mee aan het Open Monumentenweekend. Op 14 en 15 september van 13.00 tot 16.30 staan de deuren wijd open en kun je de geschiedenis ontdekken van het monument, dat vroeger een belangrijke functie had in het lokale vervoer. Een uitgelezen kans om via rondleidingen het gebouw, onze prachtige zolder, de ateliers en de culturele activiteiten te leren kennen.
Tegelijkertijd is er het Muziekfestival Utrechtse Heuvelrug, met allerlei optredens in de theaterzaal. Ook kun je in de expositiezaal het werk van het O-Collectief te bewonderen.
Bezoek de ateliers
Een flink aantal van de 18 ateliers van de kunstenaars en creatieven zijn dit weekend geopend. Een mooie kans om binnen te lopen en de kunstenaars het hemd van het lijf te vragen over hun professie. Bekijk op zaterdag en/of zondag bijvoorbeeld de ateliers van kunstschilders, een pottenbakker, wolvilter, edelsmid, boekbinder, bronzen beeldenmaker en architect. In een aantal ateliers zijn er demonstraties.
Heb je verbouwplannen?
Op zaterdag 14 september biedt Architect Anne Laros een brainstorm-teken-sessie aan voor mensen met (ver)bouwplannen. Reserveer hier je tijdslot én neem een plattegrond mee!
Bekijk het werk van het O-Collectief
Naast het gebouw en de ateliers ben je dit weekend ook welkom in de expositiezaal van de CultuurHoek. Hier kun je geniet van de expositie De Observaties II van het O-Collectief (Maartje Strik. Sarie Piek, Marieloes Reek en Jeannet Klement). De aanwezige kunstenaars van dit collectief vertellen graag over hun werk.
Luister naar prachtige muziek op het Muziekfestival
Combineer je bezoek aan ons monument met het Muziekfestival Utrechtse Heuvelrug. Er zijn dit weekend maar liefst vijf optredens in de CultuurHoek, waarvan twee speciaal voor kinderen.
Zaterdag 14 september
13.30-14.15: Blos Vocals – close harmony
De a capella groep Blos Vocals bestaat uit zes ervaren zangers, die elkaar per toeval in Driebergen gevonden hebben. De stemmen klinken, de mensen klikken en het zangplezier spat er van af.Blos Vocals zingt prachtige ballads en heerlijke grooves met af en toe een fris beatboxje.
15.15-16.00: De Flierefluit – kinderprogramma met fluit
Het fluitensemble De Flierefluit brengt ‘Carnival des animaux’ van Camille Saint-Saëns. Met prachtige fluitmuziek komt het verhaal van het Carnaval der dieren tot leven. Het programma wordt afgesloten met Flight of the Bumblebee van Rimsky Korsakoff, waarbij het publiek kan meespelen op pvc-buisjes.
Jan Duindam
Zondag 15 september
13.45-14:15: Petra van Besouw en Janne Blaauwen – kinderprogramma met viool
De kinderen luisteren naar het verhaal van Kleine Bever en de Echo, naar het het gelijknamige boek van schrijver Amy MacDonald. Kleine bever is op zoek naar vriendjes. Wat hoort hij aan de overkant van het meer? Is dat misschien iemand die ook een vriendje zoekt?
14.45-15.30: Taverna, met werk van Leonard Cohen
Doe je ogen dicht en geniet van een stem die wel héél dicht bij die van Leonard Cohen in de buurt komt! Taverna speelde al eerder in de CultuurHoek, tot groot enthousiasme van het publiek. Klik hier voor een voorproefje.
16.00-16.30: Jan Duindam, licht klassiek/populair/eigen werk
Gitarist, singer-songwriter, gitaarleraar, koorleider, componist. ‘Het universum van muziek ligt me na aan het hart en is zeer toegankelijk voor mij. Het is mijn passie om deze deur naar schoonheid en liefde te openen, ook voor andere mensen.’
www.janduindam.com
Historie van de CultuurHoek
De CultuurHoek is van oorsprong een wagenschuur voor koetsen en ‘briesende’ paarden. Onder de enorme, monumentale dakconstructie werd hooi voor de paarden opgeslagen. Aan het begin van de 20e eeuw was de firma Hoek al bekend om het verzorgen van vervoer van hier naar daar. Ging dat eerst langzaam met de paardentram, na de Tweede Wereldoorlog kwam daar verandering in. De grote schuur van Hoek onderging een metamorfose: waar eerst de paarden geduldig stonden te wachten op een vrachtje, stonden later de auto’s en bussen. Daarna was er jarenlang een tankstation, waar menig Driebergenaar z’n benzine haalde. Hier bevond zich ook een taxicentrale. En nu…sinds enkele jaren is deze mooie plek een creatief bolwerk van kunstenaars en ambachtslieden. Opgeknapt met vrijwilligers en gerecyclede materialen. Weet je waar de trap vandaan komt, de atelierdeuren of de tafels van de foyer? Je hoort het tijdens een van de vele rondleidingen.