13-11: Try-out Arthouse Cine ΔΔΔ met ‘Splendor’

Woensdag 13 november is er een gratis try-out van de vaste filmavonden die Arthouse Cine ΔΔΔ vanaf januari 2020 elke laatste woensdagavond van de maand in de CultuurHoek organiseert. Getoond wordt de arthousefilm ‘Splendor’ uit 1989 van Ettore Scola, met in de hoofdrol Marcello Mastroianni. Reserveer snel je gratis plaats via arthousecine@cultuurhoek.nl. De zaal gaat om 19:30 uur open, zodat je voor aanvang van de film (om 20:00 uur) de gelegenheid hebt om een abonnement af te sluiten voor de hele serie van 10 voorstellingen. Kosten abonnement: € 60.

V.l.n.r.: Digna Weiss, Eddy Weiss, Ellen Rijken, Katka Kolmas en Mieke van IJzendoorn. Foto: Robert Zwart

Thema 2020: De caleidoscoop van het huwelijk
Arthouse Cine ΔΔΔ is een initiatief van Digna en Eddy Weiss, Mieke van IJzendoorn, Ellen Rijken en Katka Kolmas. Digna: “De CultuurHoek krijgt een prachtige theaterzaal waarin we vanaf 2020 elke maand een bijzondere film vertonen. Films van het begin van de cinematografie tot ongeveer eind jaren ’80 van de vorige eeuw, van Chaplin, De Sica, Fellini, Antonioni, Bergman, Kieslowski, Kurosawa, Szabo en anderen. Elk jaar kiezen we voor een bepaald thema. In 2020 is dat ´De caleidoscoop van het huwelijk´. Voor de try out hebben we Splendor geselecteerd omdat deze film een prachtig beeld geeft van de opkomst van de cinematografie.” 

Opkomst en ondergang van een familiebedrijf
In Splendor laat regisseur  Ettore Scola de ontwikkeling van de bioscoopfilm zien vanaf eind jaren twintig tot de jaren tachtig. Er zijn veel bestaande filmfragmenten in verwerkt, zoals een scene in een openluchtbioscoop op een stadsplein uit de film Metropolis van Lang. De fragmenten zijn illustrerend voor zowel de ontwikkelingen in de filmtechniek als voor het runnen van een bioscoop. Van vader op zoon (Marcello Mastroianni) ontwikkelt bioscoop Splendor zich van zeer klein naar groot en druk bezocht. Door de opkomst van de televisie eindigt dit opgebouwde familiebedrijf op een dramatische manier. 

Regisseur:  Ettore Scola
Met o.a.: Marcello Mastroianni, Massimo Troisi en Marina Vlady
Taal: Italiaans, Nederlands ondertiteld
Beeld: Kleur en zwart/wit 
Duur: 111 min
Aanvang: 20:00 uur, zaal open om 19:30 uur